poniedziałek, 12 września 2011

Wegetariańskie naleśniki

Postanowiłam pojawiać się na moim blogu także z przepisami kulinarnymi bo przecież gotowanie to też sztuka;) Dziś miałam zachciankę na bardzo proste naleśniki ze szpinakiem i serkiem feta. Nie wszyscy lubią szpinak, ja go uwielbiam i w dodatku jest bardzo zdrowy. Przygotowanie farszu jest dość szybkie, trochę czasu zajmuje usmażenie naleśników ale warto bo...pycha;)

1. PRZEPIS NA CIASTO NALEŚNIKOWE:
  • 30dkg mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • odrobina proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz,bazylia,zioła prowansalskie,koperek,czosnek granulowany i inne ziółka według uznania
Ja zawsze do naleśników dodaję wodę i mleko pół na pół gdyż z samego mleka są twarde i niezbyt smaczne. Ilość składników podałam orientacyjnie bo zwykle mieszam ciasto naleśnikowe na tzw. oko
Nie może być za gęste bo wtedy ciężko je rozprowadzić na patelni. Smażę na początku z niewielką ilością tłuszczu, później starcza olej dodany do ciasta.

2. PRZEPIS NA FARSZ:
  • około 0,5kg szpinaku (świeży lub mrożony)
  • 1 serek feta
  • 1 cebulka
  • 3-4 ząbki czosnku
  • wszelakiego rodzaju ziółka i przyprawy jak kto lubi (ja lubię)
Podsmażam cebulkę i wyciśnięty czosnek. Dodaję szpinak, teraz użyłam mrożony. Kiedy wszystko na patelni jest gorące dorzucam pokrojony serek feta i mieszam jeszcze przez chwilkę, doprawiam do smaku.

Nakładam farsz na każdy naleśnik i zawijam w rulonik, podgrzewam w piekarniku. Naleśniki można także zwinąć w kształt krokietów, obtoczyć w jajku, bułce tartej i podsmażyć na patelni.

Podaję z delikatnym sosem jogurtowo-majonezowym

3. SOS JOGURTOWO-MAJONEZOWY
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 3 łyżeczki majonezu
  • wszędobylskie w mojej kuchni ziółka (bazylia,koperek,zioła prowansalskie, natka pietruszki itp)
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku

4 komentarze:

  1. no pięknie, i teraz włączyło mi się ssanie, wygląda tak, że aż czuje smak.. u mnie niedawno otwarto miły, fajny lokalik - "naleśnikarnia", jednym z wiodących dań jest naleśnik ze szpinakiem, skład trochę inny, jak dla mnie te u nas są trochę za ciężkie, dlatego chętnie wypróbuje Twoją propozycję;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jazz ja uwielbiam naleśniki z przeróżnymi dodatkami, te są dość proste;)
    Niestety nie mam tutaj naleśnikarni więc muszę smażyć je sama ale to też czysta przyjemność;) Kiedy bywam w Łodzi zawsze zaglądam do "Manekina", zamawiam coś z naleśników, podglądam skład i inspiruję się kulinarnie;)

    pozdrowionka

    OdpowiedzUsuń
  3. też w domu pitraszę, kombinując z różnymi różnościami, naleśniki mają to do siebie, że niby takie nic, a można z nich zrobić wykwintne danie, super deser, lub szybką przekąskę;-) i też oczywiście podglądam;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. This is the precise weblog for anybody who needs to seek out out about this topic. You notice so much its almost arduous to argue with you. You positively put a brand new spin on a subject that's been written about for years. Nice stuff, simply nice!

    OdpowiedzUsuń